стоматолог, зъболекар, зъбобол, брекети, зъб, коронка, мост, избелване на зъби, фотополимер, металокерамика, ортодонт, имплантант, протеза

Полезно


Керамични коронки

ПДФ
Печат
Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Керамични коронки

керамични коронкиКерамичните коронки се изграждат напълно от порцелан. Главното преимущество на керамичните коронки е тяхната красота. Посредством този материал е възможно да се образуват уникални качества на зъбите – цвят, полупрозрачност, флуоресценция, отличителни детайли. Както при естествен зъб така и при порцеланов, немалък дял от лъчите се пропускат. Керамичните коронки и фасети притежават здрав и автентичен вид. Металокерамичните коронки притежава непрозрачна метална обвивка, която блокира хода на лъчите и ги отразява по  друг начин – те са по-наситени и непрозрачни сравнени с естествените и керамичните коронки.
Керамичните коронки се изграждат напълно от порцелан, дори и ръба им. Керамичните коронки желаят винаги прагово изпиляване на зъба. При металокерамичните коронки ръба е възможно да е както металокерамичен, така и напълно керамичен. Тези коронки се изграждат от два слоя – метален и порцеланов. Като ръба е възможно да бъде металокерамичен (сивкав) и керамичен.
Порцеланът притежава свойството неутралност от към биологичните тъкани. Той е сходен на стъклото – не взаимодейства със слюнката и храната, не се разтваря и не се променя, не предизвиква никакви алергични реакции. Близо десет процента от пациентите са алергични към някоя съставка на металокерамиката – в повечето случай е никела. Актуалните сплави не съдържат никел и са устойчиви към корозионните действия в устата. Порцеланът за керамичните коронки не абразира естествените срещулежащи зъби. Докато порцелана за металокерамичните коронки притежава по-висока абразивност, най-вече, ако не са глазирани правилно.
Керамичните коронки се изграждат ръчно от зъботехник, като последователно се наслагват няколко пласта порцелан и се постига характеристиките на естествен зъб.

Определящите условия при закрепване на импланти

ПДФ
Печат
Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Определящите условия при закрепване на импланти


зъболекарОбщите условия, с които е необходимо да се съобразявате, когато сте решили да закрепите импланти са:

- Здравословното ви състояние

- Локалното състояние на лигавицата, зъбната челюст

- Размера и разположението на костите на зъбната челюст

- Както и на съседните и насрещни зъби


Съществуват някои основания, изключващи закрепването на импланти  и такива, които повишават опасността от безуспешното му закрепване. Появява се по-голяма опасност от венечни заболявания (парадонтоза) при хора, които не поддържат добра зъбна хигиена или са пушачи и диабетици. Това въздейства на импланта и се получава вероятност в бъдеще да се отхвърлят зъба. Друга предпоставка, при която съществува риск от влошаване на импланта са продължителен прием на стероиди, наличие на остеопороза или друго заболяване, което се отразява  върху костите.


Необходимо е да се съобрази напрежението, което се получава при закрепването на зъбен имплант. Наблюдава се безчувственост при закрепен имплант в съпоставка с жив зъб, при който се оказва по-силен натиск. За да се балансира това, местоположението на имплантите трябва да бъде разпределено по продължение на поддържащите зъбни протези. Натиск, който е концентриран върху една зона е възможно да води до пречупване на мостова конструкция, елемент от импланта или лишаване на костта, която се намира в близост до него. Окончателното положение на зъбния имплант се основава на биологични и механични условия. Имплант, който е поставен върху по-устойчива кост има по-минимална възможност за влошаване в съпоставка с зъбен импант, които е закрепен в кост с по-малка плътност. Увеличава се вероятността от влошаване на имплант при скърцащи хора , понеже те оказват напрежение върху импланта.


При екстракцията на зъбите имплантите се закрепват според различните метод:

- Непосредствено след изваждането на зъба

- След 2-3 седмици от екстракцията на зъба

- След три повече месеци от екстракцията на зъба

Съществуват различни подходи за закрепването на зъба върху имплант. Класифицират се според времето на закрепването на импланта:

- Закрепяване веднага

- Закрепяване след 1-2 седмици

- Закрепяване след три и повече месеци


Зъбни протези и какви неудобства възникват при употребата им

ПДФ
Печат
Е-мейл
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Какво налага ползването на зъбни протези и какви неудобства възникват при употребата им

Зъбните протези представляват „ изкуствени зъби “, които се поставят в устата на пациента при установени липсващи такива. За да се закрепи протезата тя използва заобикалящите леки и твърди тъкани. В повечето случай зъбните протези са подвижни. Също така те могат да бъдат частични и тотални протези. Частичните протези се използват когато е нужно да се заменят определен участък от зъбните редици. Тоталните протези намират приложение при установена липса на всички зъби на дадена челюст. Съществува голям набор от дизайни на зъбни протези. Като механизма на закрепване е възможно да бъде посредством връзки към съществуващите зъби или чрез закопчаване към зъба. Зъбните протези се поставят както на горната така и на долната челюст.Зъбни протези, изкуствени зъби

Зъбни протези, изкуствени зъби

За какво помагат и кога се ползват зъбни протези:

-          Усъвършенстване на естетическия вид на зъбите, защото присъствието на зъби в устата допринася за естествения вид на лицето. Ползването на зъбни протези за заменянето на липсващи зъби придържа устните и бузите и коригира деформациите в мимиките на лицето.

-          При носене на зъбна протеза, заместваща предните зъби се подпомага артикулацията и произнасянето при говорене. Оказва се значително подобряване при произнасяне на съскащи или съгласни букви.

-          Зъбните протези допринасят за по-високото самочувствие и подобряване на красив външен вид .

Проблеми при използването на нова зъбна протеза:

Зъбните протези са решение при липсващи зъби, но не бива да се мисли, че с тях пациентите ще се чувстват като с естествени зъби. Когато човек прибегне до поставяне на зъбни протези е нужно да прояви търпение, понеже е нужно време за адаптиране и да бъде подготвен за неудобства като:

-          След първоначално поставяне на зъбни протези се наблюдава увеличено слюноотделяне в рамките на първите 12-24 часа. Причината за това неудобство е, че мозъка на човек възприема първоначално протезата като храна се3 задействат жлезите, които са отговорни за повишеното слюноотделяне.

-          Новите зъбни протези е възможно да се травмират малки зони под протезите, защото те указват по-голямо притискане в определени участъци на меките тъкани в устата. Този проблем може да се отстрани с леки корекции.

-          Възможно е да се появи гадене, но този случай се проявява рядко. Причините за гадене при първоначално използване на зъбни протези са: хлабава, дебела или широка зъбна протеза, опираща до задната част на небцето. В някой случат гаденето може да е на психическа основа. Решението на този проблем е поставянето на импланти и изработка на протеза, която не се намира в близост до небцето.

-          Често срещан проблем е загуба на вкус и чувствителност при поставянето на зъбни протези. Не бива да се притеснявате, защото това състояние е временно.

ПДФ
Печат
Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 


Съществува ли болка при вадене на зъб?


Щом стане въпрос за дентална медицина първоначално пациентите се сещат за вадене на зъб. Според повечето пациенти процедурата предизвиква чувство на болка и голяма част от тях се боят от нея. Ваденето на зъб(екстракция на зъб) е процес, обичайно свързан с болка. Въпросът, които се опитваме да изясним е дали в действителност ваденето на зъб е болезнено.
Процедурата е належаща поради много причини, които са свързани с различни проблеми, например отстраняване на развален зъб и премахването му, необходимо, за да се направи място за друг, комуто е нужно ортодоксално лечение.
Причини за вадене на зъб:

  • В повечето случай причината за ваденето на зъба, е че той е развален. Ако проблема с зъба е стигнал до такова положение, че не може да се излекува желателно е той да се извади.
  • Когато става въпрос за експанзивно заболяване на венците (парадонтит), в следствие на което зъба е увреден, решението на проблема е  своевременното му вадене.
  • В случай, че изникнат нови зъби, чиито допълнение води до прекомерен брой зъби, те(той) трябва да се отстранят.
  • Зъби, които са счупени(фрактурирани) също подлежат на изваждане.
  • По същия начин стой въпроса, когато зъб стой на линия на фрактура в костта, която ги поддържа.
  • Зъби, които са изникнали на криво ( импактирани) довеждат до признаци на усложнения и в бъдеще ще е наложително да се извадят.
  • Друга причина може да бъде когато зъб, които се изважда при ортодентска интервенция, за да направи път на изникващ под него зъб, или когато става дума за направа на място на съседен зъб, които ще го заеме в бъдеще.
  • За да се подготви място за протеза, дентален мост или снемаема частична протеза по време на протетичното лечение е необходимо да се извади зъба.
  • При пациенти, подложени на радиотерапия е необходимо да се вадят зъбите, които са на мястото, където се развива радиация. По този начин зъболекаря подготвя място за протеза.

Тук е мястото където вече опираме до същинския въпрос, които стой – съществува ли болка при вадене на зъб?

<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
протеза, имплантант, металокерамика, фотополимер, избелване на зъби, мост, коронка, зъб, ипотпал, брекети, зъбобол, зъболекар, стоматолог

....................................