стоматолог, зъболекар, зъбобол, брекети, зъб, коронка, мост, избелване на зъби, фотополимер, металокерамика, ортодонт, имплантант, протеза

Изграждане на зъбен мост:

ПДФ
Печат
Е-мейл
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Изграждане на зъбен мост:


Изграждането на зъбен мост е изключително належащо когато установите, че липсва постоянния зъб. Това довежда до разрушаване на издръжливостта и цялостния вид на дъвчащата повърхнина.

Необходимостта от изграждането на зъбен мост се изразява във възпрепятстване на накланянето и изместването на зъб, намиращ се около празната повърхнина. При дъвчене разместването на зъбите довежда до изменение посоката и здравината на съседните

зъби и техните корени. Именно така се усилва излизането на съседните зъби от техните гнезда. Посредством изграждането на зъбен мост се подобрява речевата чистота, дъвкателната способност и е възможно да коригирате видоизменена захапка. Голямо предимство на зъбните мостове е способността им да предпазват от преждевременното появяване на бръчки.

В стоматологията се използват главно 4 типа зъбни мостове:

На преден план ще споменем традиционния зъбен мост. Той се представя като изкуствен зъб, запълващ празното място от изваден постоянен зъб. Това е най-устойчивия зъбен мост. Обичайно се употребява за възобновяване на липсващи кътници.

Мостът на предния зъб е втория тип. При него закрепването на изкуствения зъб се осъществява посредством метални скоби прикрепени за задната част на зъба. Той е най-щадящия и не изисква много подготовка.

Конзолният зъбен мост се употребява в случаите, когато зъбите се намират само от едната страна на празнината. Употребява се също така и за изработването на краен зъб на място където дъвкателната способност е по-голяма от тази на резците.

Денталният мост имплант се употребява когато липсва съседен зъб, за които се закрепява моста. Той има мултифункционално приложение.


протеза, имплантант, металокерамика, фотополимер, избелване на зъби, мост, коронка, зъб, ипотпал, брекети, зъбобол, зъболекар, стоматолог

....................................