стоматолог, зъболекар, зъбобол, брекети, зъб, коронка, мост, избелване на зъби, фотополимер, металокерамика, ортодонт, имплантант, протеза

Основни стоматологични заболявания

ПДФ
Печат
Е-мейл
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия ОСНОВНИ СТОМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ


ЗЪБЕН КАРИЕС


Зъбният кариес е прогресивно деструктивно заболяване на зъбитe , което няма склонност за самоизлекуване. Причинява се от микроорганизмите в зъбната бактериална плака . Зъбната плака се образува върху зъбните повърхности само няколко часа след почистването и . Бактериите в плаката използват за храна въглехидратите и захарта ,която се приема със храната ,те разграждат тези вещества до киселини ,които попадайки върху зъбите разтварят кристалите и свързващите ги колагенови молекули от които е изграден зъбът. По този начин се получават дупки по повърхноста на зъбите . Тези дупки стават места, в които може да се задържа още плака и парченца храна. По този начин кариеса преминава емайла и стига в дентина . Докато емайла представлява неблагоприятна среда за развитието на кариеса, поради високата си степен на минерализация и голямата си устойчивост на киселини ,дентина е не така силно минерализиран и устойчив. През целия дентин в посока от пулпата към емайла преминават каналчета в които са разположени израстъците на клетките които изграждат дентина - одонтобласти.Зъбен кариес, зъболекарзъболекарски услуги Размеквайки и разграждайки дентина микроорганизмите напредват към пулпата на зъба ,при това се подкопава емйла ,той остава без подпора и при дъвчене се чупи. По хода на каналчета към пулпата на зъба могат да преминат киселините, които се отделят от бактериите, други токсини които са продукти на бактериите ,както и самите бактерии това предизвиква дразнене на пулпата на което тя реагира с възпаление -пулпит. Симптомите на кариес са няколко ,едни са основни или задалжителни ,това са: промяна в цвета на зъба в засегнатото място и наличие на дупка, дефект по зъбната повърхност . Незадължителни симптоми са: болка от сладко ,солено, топло или студено ,задържане на храна м/у зъбите и лош дъх от устата.

Лечение: Лечението на кариеса цели: премахване на причините за развитието му- намаляване приема на сладко и въглехидрати и подобряване на хигиенните навици за да се намали образуването на плака .Това е във възможностите на пациента който трябва да промени диетата си като започне да се храни с повече сурови храни (зеленчуци,плодове) да не се храни между основните хранения и да мие зъбите си най- добре след всяко хранене, но минимум сутрин и вечер. Сутрин след закуска и вечер преди лягане. Стоматолога лекува кариеса като отстранява напълно засегнатите емайл и дентин и запълва дупката (дефекта, кавитета -cavum от латински означава кухина ) с пломба. Като по този начин възстановява и нарушената дъвкателна функция на зъба.
ПУЛПИТ
Ако зъбния кариес се остави дълго време не лекуван микроорганизмите и токсичните продукти от тяхната жизнена дейност достигат и увреждат зъбната пулпа . При това пулпата се възпалява, поради засилването на кръвотока за „отмиване“ на токсичните продукти ,налягането в нея се увеличава и се появява болка . Болката се явява спонтанно ,обикновено вечер, продължава няколко минути ,затихва и след известно време се появява пак . Със задълбочаването на възпалителния процес болката се появява по -често и продължава по -дълго. Не само кариеса може да причини възпаление в пулпата . До пулпит може да доведе и счупване на зъба в следствие на удар , или попадане на бактерии по кръвен път.
Лечение: Веднъж възпалена зъбната пулпа е загубен орган и тя трябва да се отстрани. Тъй като пулпата е богато инервирана ,нейното отстраняване се извършва под упойка или след умъртвяването й с арсеников препарат. След отстраняването на пулпата мястото на което тя се е намирала във вътрешността на зъба и корените се запълват с индиферентен материал, следва възтановяване на зъба чрез пломбиране , за запълване на дефекта от кариеса и на дупката която е отворил стоматолога за да премахне пулпата.
Готови сме да отговорим на всякакви ваши въпроси по отношение на здравето на устата.

протеза, имплантант, металокерамика, фотополимер, избелване на зъби, мост, коронка, зъб, ипотпал, брекети, зъбобол, зъболекар, стоматолог

....................................