ЗЪБЕН КАРИЕС

Зъбният кариес е прогресивно деструктивно заболяване на зъбитe , което няма склонност за самоизлекуване. Причинява се от микроорганизмите в зъбната бактериална плака . Зъбната плака се образува върху зъбните повърхности само няколко часа след почистването и . Бактериите в плаката използват за храна въглехидратите и захарта ,която се приема със храната ,те разграждат тези вещества до киселини ,които попадайки върху зъбите разтварят кристалите и свързващите ги колагенови молекули от които е изграден зъбът. По този начин се получават дупки по повърхноста на зъбите . Тези дупки стават места, в които може да се задържа още плака и парченца храна. По този начин кариеса преминава емайла и стига в дентина . Докато емайла представлява неблагоприятна среда за развитието на кариеса, поради високата си степен на минерализация и голямата си устойчивост на киселини ,дентина е не така силно минерализиран и устойчив. През целия дентин в посока от пулпата към емайла преминават каналчета в които са разположени израстъците на клетките които изграждат дентина – одонтобласти.Размеквайки и разграждайки дентина микроорганизмите напредват към пулпата на зъба ,при това се подкопава емйла ,той остава без подпора и при дъвчене се чупи. По хода на каналчета към пулпата на зъба могат да преминат киселините, които се отделят от бактериите, други токсини които са продукти на бактериите ,както и самите бактерии това предизвиква дразнене на пулпата на което тя реагира с възпаление -пулпит. Симптомите на кариес са няколко ,едни са основни или задалжителни ,това са: промяна в цвета на зъба в засегнатото място и наличие на дупка, дефект по зъбната повърхност . Незадължителни симптоми са: болка от сладко ,солено, топло или студено ,задържане на храна м/у зъбите и лош дъх от устата.

Лечение: Лечението на кариеса цели: премахване на причините за развитието му- намаляване приема на сладко и въглехидрати и подобряване на хигиенните навици за да се намали образуването на плака .Това е във възможностите на пациента който трябва да промени диетата си като започне да се храни с повече сурови храни (зеленчуци,плодове) да не се храни между основните хранения и да мие зъбите си най- добре след всяко хранене, но минимум сутрин и вечер. Сутрин след закуска и вечер преди лягане. Стоматолога лекува кариеса като отстранява напълно засегнатите емайл и дентин и запълва дупката (дефекта, кавитета -cavum от латински означава кухина ) с пломба. Като по този начин възстановява и нарушената дъвкателна функция на зъба.
ПУЛПИТ
Ако зъбния кариес се остави дълго време не лекуван микроорганизмите и токсичните продукти от тяхната жизнена дейност достигат и увреждат зъбната пулпа . При това пулпата се възпалява, поради засилването на кръвотока за „отмиване“ на токсичните продукти ,налягането в нея се увеличава и се появява болка . Болката се явява спонтанно ,обикновено вечер, продължава няколко минути ,затихва и след известно време се появява пак . Със задълбочаването на възпалителния процес болката се появява по -често и продължава по -дълго. Не само кариеса може да причини възпаление в пулпата . До пулпит може да доведе и счупване на зъба в следствие на удар , или попадане на бактерии по кръвен път.Лечение: Веднъж възпалена зъбната пулпа е загубен орган и тя трябва да се отстрани. Тъй като пулпата е богато инервирана ,нейното отстраняване се извършва под упойка или след умъртвяването й с арсеников препарат. След отстраняването на пулпата мястото на което тя се е намирала във вътрешността на зъба и корените се запълват с индиферентен материал, следва възтановяване на зъба чрез пломбиране , за запълване на дефекта от кариеса и на дупката която е отворил стоматолога за да премахне пулпата.

Готови сме да отговорим на всякакви ваши въпроси по отношение на здравето на устата.

Pin It on Pinterest