Какво налага ползването на зъбни протези и какви неудобства възникват при употребата им

Зъбните протези представляват „ изкуствени зъби “, които се поставят в устата на пациента при установени липсващи такива. За да се закрепи протезата тя използва заобикалящите леки и твърди тъкани. В повечето случай зъбните протези са подвижни. Също така те могат да бъдат частични и тотални протези. Частичните протези се използват когато е нужно да се заменят определен участък от зъбните редици. Тоталните протези намират приложение при установена липса на всички зъби на дадена челюст. Съществува голям набор от дизайни на зъбни протези. Като механизма на закрепване е възможно да бъде посредством връзки към съществуващите зъби или чрез закопчаване към зъба. Зъбните протези се поставят както на горната така и на долната челюст.

За какво помагат и кога се ползват зъбни протези:

–          Усъвършенстване на естетическия вид на зъбите, защото присъствието на зъби в устата допринася за естествения вид на лицето. Ползването на зъбни протези за заменянето на липсващи зъби придържа устните и бузите и коригира деформациите в мимиките на лицето.

–          При носене на зъбна протеза, заместваща предните зъби се подпомага артикулацията и произнасянето при говорене. Оказва се значително подобряване при произнасяне на съскащи или съгласни букви.

–          Зъбните протези допринасят за по-високото самочувствие и подобряване на красив външен вид .

Проблеми при използването на нова зъбна протеза:

Зъбните протези са решение при липсващи зъби, но не бива да се мисли, че с тях пациентите ще се чувстват като с естествени зъби. Когато човек прибегне до поставяне на зъбни протези е нужно да прояви търпение, понеже е нужно време за адаптиране и да бъде подготвен за неудобства като:

–          След първоначално поставяне на зъбни протези се наблюдава увеличено слюноотделяне в рамките на първите 12-24 часа. Причината за това неудобство е, че мозъка на човек възприема първоначално протезата като храна се3 задействат жлезите, които са отговорни за повишеното слюноотделяне.

–          Новите зъбни протези е възможно да се травмират малки зони под протезите, защото те указват по-голямо притискане в определени участъци на меките тъкани в устата. Този проблем може да се отстрани с леки корекции.

–          Възможно е да се появи гадене, но този случай се проявява рядко. Причините за гадене при първоначално използване на зъбни протези са: хлабава, дебела или широка зъбна протеза, опираща до задната част на небцето. В някой случат гаденето може да е на психическа основа. Решението на този проблем е поставянето на импланти и изработка на протеза, която не се намира в близост до небцето.

–          Често срещан проблем е загуба на вкус и чувствителност при поставянето на зъбни протези. Не бива да се притеснявате, защото това състояние е временно.

Pin It on Pinterest