След вадене (екстракция)на зъб, алвеолата в която е бил той в челюстта се изпълва с кръв . Тази кръв се съсирва и образува коагулум или кръвен съсирек . Раната се покрива с марля, която се стиска със зъби за 20 минути докато се образува съсирека. Този съсирек представлява най- добрата превръзка за екстракционната рана и трябва да остане на мястото си докато организма го организира и венеца прорастне върху него и го покрие.

За това два часа след манипулацията не трябва да се яде ! В деня на манипулацията трябва да се консумират хладки и студени храни и напитки. Желателно е да не се пуши поне два часа след екстракцията на зъб. Ако след пускането на упойката има болка може да се приемат обезболяващи като Аналгин ,Парацетамол ,Паракофдал,Нурофен , Ибупрофен или Аулин. Не трябва да се пие Аспирин, понеже той пречи на съсирването на кръвта.

От следващия ден след ваденето се започват хигиенните грижи за раната. Измиват се зъбите с четка и паста . Зъбите около раната се почистват нежно, след като четката е изплакната с гореща вода за да омекнат косъмчетата и, и без паста . С конци се почистват останалите зъби , след което се прави изплакване с разредена вода за уста или смрадлика , като не се жабури , а течността се държи в устата за 3-4 минути и с накланяне на главата се разполага върху раната. Така се прави 3-4 дни, след който може да се започне постепенно с жабурене . В ранат а не трябва да се задържат хранителни остатъци. Ако има такива се отстраняват с леко жабурене. Обикновено раната зараства за 10 дни.

Pin It on Pinterest