Керамичните коронки се изграждат напълно от порцелан. Главното преимущество на керамичните коронки е тяхната красота. Посредством този материал е възможно да се образуват уникални качества на зъбите – цвят, полупрозрачност, флуоресценция, отличителни детайли. Както при естествен зъб така и при порцеланов, немалък дял от лъчите се пропускат. Керамичните коронки и фасети притежават здрав и автентичен вид. Металокерамичните коронки притежава непрозрачна метална обвивка, която блокира хода на лъчите и ги отразява по  друг начин – те са по-наситени и непрозрачни сравнени с естествените и керамичните коронки.
Керамичните коронки се изграждат напълно от порцелан, дори и ръба им. Керамичните коронки желаят винаги прагово изпиляване на зъба. При металокерамичните коронки ръба е възможно да е както металокерамичен, така и напълно керамичен. Тези коронки се изграждат от два слоя – метален и порцеланов. Като ръба е възможно да бъде металокерамичен (сивкав) и керамичен. 
Порцеланът притежава свойството неутралност от към биологичните тъкани. Той е сходен на стъклото – не взаимодейства със слюнката и храната, не се разтваря и не се променя, не предизвиква никакви алергични реакции. Близо десет процента от пациентите са алергични към някоя съставка на металокерамиката – в повечето случай е никела. Актуалните сплави не съдържат никел и са устойчиви към корозионните действия в устата. Порцеланът за керамичните коронки не абразира естествените срещулежащи зъби. Докато порцелана за металокерамичните коронки притежава по-висока абразивност, най-вече, ако не са глазирани правилно. 
Керамичните коронки се изграждат ръчно от зъботехник, като последователно се наслагват няколко пласта порцелан и се постига характеристиките на естествен зъб. 
Срещат се и компютърна система за фрезоване на коронки от керамични блокчета. Тя управлява фрезоването на коронката непосредствено след  изпиляването и сканирането на зъба. Процедурата става за около тридесет минути и е възможно коронката да бъде поставена веднага. Поради изработването им от монолитни керамични блокчета естетическите  им качества са по-слаби от ръчно направените. Фрезованите коронки са пригодени за задните зъби.
Керамичните коронки притежават по-ниска годност за разлика от металокерамичните. Металокерамичната коронка е подходяща за задните зъби, понеже те издържат по-големите дъвкателни натоварвания.

Pin It on Pinterest