Поддръжка на имплантите:

Имплантите са сходни до естествените зъби. Разпространена друга възможност на снемащите мостове или протези, имплантите фактически се поставят в челюстната кост посредством метод наречен остеоинтеграция. Посредством този метод импланта остава фиксиран, точно както естествен зъб с корен.
За да се погрижите за добрата хигиена на имплантите е необходимо да се спазват обичайните практики за хигиена като измиване, почистване с конец и вода за уста. Необходимо е също  така и редовно посещение на всеки 6 месеца при стоматолог, както и професионално почистване на имплантите.
Определящ фактор за устойчивостта на имплантите е грижата, която полагате за тях. 
Важно ли е прецизното почистване на имплантите?
Професионалното почистване на естествените зъби се различава от почистването на имплантите, понеже използваните материали при имплантите не наподобяват на зъбния емайл.
Друга разлика идва в това как са закрепват – при естествените зъбите са прикрепени към костта и меките тъкани, докато при инплантите закрепването е към челюстната кост и венците. 
В случай, че не се почиства със специфични стоматологични инструменти върху вашия имплант и подлежащите му тъкани ще се натрупат бактерии и плака (биофилм).
Тази плака ако не се премахне ще причини възпаление на гингивалната тъкан около импланта. Това е тежка инфензия, която ако не бъде премахната може да доведе до загуба на костта около импланта.
Инструменти използващи се за почистване на импланта
При професионално почистване на импланта за да не се увреди абатмънта и короната му стоматолозите използват специфични инструменти – кюрети и скалери.
Тези инструменти са направени от материал, които не надрасква импланта.
При почистването на естествените зъби се ползват метални инструменти, докато при почистването на имплантите се използват инструменти изработени от резини или пластмасови съединения. По този начин се премахва плаката без да се наранява импланта.
Признаци за инфекция на имплант
В случай, че виждате частта заменяща зъбния корен (тялото на самия имплант) може да означава, че инфекцията е предизвикала загуба на венеца или най-лошото на костта.
Когато свързването на импланта с костта е нарушена от инфекция повърхността му се оголва. В повечето случай това заради неподходящо почистване. За да се премахне плаката от оголените части на импланта се ползват специфични дентални четки. 
Въпреки, че имплантите предизвикват известни предизвикателства те си остават добра алтернатива на мостовете и протезите. При правилна поддържа имплантите могат да траят дори и повече от двадесет години.

Pin It on Pinterest