Почистването на зъбите играе съществена роля в грижата за вашето здраве. На този етап има различни типове четки, пасти и много уреди за почистване. Осъществяване на добра лична хигиена е изключителна необходимо за постигане на здрав вид.
В случай, че вие не можете да почистите сам натрупалата се зъбна плака и зъбен камък, е необходимо да се обърнете към своя стоматолог, за  да приложи професионално почистване.
Зъбната плака представлява мека субстанция, състояща се от бактерии и хранителни остатъци. След като се отложи върху зъба тя се премахва много лесно. В случай, че не бъде почистена на време тя се превръща във втвърдена материя, която се установява върху зъба. В последствие в нея се настаняват бактерии, образуващи киселини. Те от своя страна извличат калция от зъбите и по този начин зрялата плака предизвиква условия за разрастване на зъбен камък. След като осъществи връзка с венеца, плаката довежда до възпаление на венеца и подлежащата кост. Причинената вреда на свръзката между зъба и венеца довежда до разруха на зъба, така наречената пародонтоза. След като в зъбната плака се насъберат минерални соли, тя се преобразува в зъбен камък.
Плаката представлява зъбен пласт, който се образува върху зъбите и венеца непрестанно. Когато този слой се отстрани той отново се образува, посредством бактериите, които се намират в устата. Чрез почистване на зъбите с паста, четка и зъбен конец се премахва този пласт. Тази дейност трябва да се извършва периодично. 
Много хора извършват необходимите почиствания, но въпреки тях резултатите не могат да са достатъчни. Отстраняването на зъбната плака  не е много лесно, защото тя понякога не се вижда от човешко око.
Поради тази причина е добре да посетите вашия стоматолог – той разполага с необходимите материали за ефективно премахване на плаката.

Pin It on Pinterest